Sestava k zjištění stupně napadení varroázou.

 

Sestava na monitorování roztoče Varroa. K zjištění stupně zamoření kleštíkem můžete využít i tuto jednoduchou pomůcku. Jedná se o osvědčený postup monitoringu varroázy. Metoda je založená na posypu včel moučkovým cukrem. Sestava se skládá z průhledného kbelíku se sítovým a plným víkem.

 

Návod k použití:

Připravte si strůpkovou folii (např. čistá a suchá úlová podložka), kelímek na odměření 100 ml (asi 50 g) včel, cukr moučku který je opravdu extra jemný. (50g = 5 vrchovatých polévkových lžic na vzorek), kyblíček na monitoring s dírkovaným a plným víkem, husté síto (např. spodní medový cedník), vodu.

Škrabka na mateří mřížky - nerez-2Škrabka na mateří mřížky - nerez-2Z plástu poblíž plodového tělesa natřeseme včely na folii (samozřejmě pokud možno bez matky). Odměřte pomocí kelímku asi 100 ml včel a nasypeme je do kyblíčku. Posypte je poté odměřený množstvím extra jemného moučkového cukru a kyblíček zakryjeme nejprve dírkovaným a navrch plným víčkem. Včely a cukr jemně potřepejte po dobu cca půl minuty, aby se cukr dostal na celý jejich povrch. Pocukrované včely nechte ještě asi 3 minuty v klidu a už pouze krátce dvakrát protřepeme.  Moučkový cukr s roztoči vysypte na husté síto a pocukrované včely vraťte do úlu. Cukr prosijte jemným sítem a opláchněte roztoče vodou. Následně je vyklepte na čistou podložku.

 

 

Spočítejte roztoče.

Měsíc Akutní stav nehrozí Brzy plánujte ošetření Včelstvo je ohroženo, bezodkladně ošetřujte!
Červenec méně než 5 5 - 25 více než 25
Srpen méně než 10 10 - 25 více než 25
Září méně než 15 15 - 25 více než 25

Rady na závěr:
Moučkový cukr musí být suchý a bez hrudek. Při třepání mohou některé včely vyvrhovat potravu z medného váčku a to vede ke tvorbě hrudek cukru. Také pára, kterou včely vydechují, je absorbována cukrem. Proto musí být množství cukru použité v testu dostatečně velké. Konečné oklepání a vysypání cukru přes dírkované víčko musí být velmi důkladné a energické, aby pokud možno všichni roztoči vypadali. Síto, na které cukr sypeme musí být tak jemné, aby nepropadali roztoči Varroa.